Wat is sociale media?


Sociale media is een verzamelnaam voor online kanalen waar je informatie met andere gebruikers kunt delen en waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Er zijn verschillende sociale platforms waar je ongetwijfeld wel eens van gehoord hebt. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Twitter, Instagram, YouTube of LinkedIn. Hoewel deze kanalen allemaal onder de noemer sociale media vallen, hebben zij verschillende doeleinden. Tegenwoordig maken bedrijven steeds meer gebruik van deze Social media kanalen.

Lees meer

Daarentegen hebben sociale media ook veel dingen gemeen. Zo creëren gebruikers zelf de inhoud door bijvoorbeeld video’s of berichten te delen. Dit wordt ook wel ‘user generated content’ genoemd. Daarnaast staat overal het sociale aspect centraal. Gelijkwaardige personen met dezelfde interesses, normen en waarden weten elkaar te vinden via sociale media. Dit is niet alleen ideaal voor onderlinge interactie, ook bedrijven kunnen hier handig gebruik van maken. Zij kunnen namelijk op persoonlijk niveau inspelen op een specifieke doelgroep. Dit wordt ook wel social media marketing genoemd.

Wellicht klinkt het eenvoudig om sociale media in te zetten voor je bedrijf. Toch is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van dit dynamische vakgebied. Sociale media moeten namelijk wel een meerwaarde hebben voor je bedrijf en de juiste resultaten opleveren. Gebruik LinkedIn bijvoorbeeld voor het onderhouden van contacten met relaties, Facebook voor het organiseren van winacties en Twitter voor het delen van aanbiedingen. Begin dus altijd met een duidelijke strategie!

Voordelen sociale media

Er zijn verschillende voordelen te noemen van sociale media:

  • Berichten op sociale media worden gemakkelijk gedeeld. Je bekendheid kan snel groeien met goed doordachte content;
  • Via social media kan je met eigen advertenties veel mensen bereiken en biedt social media veel mogelijkheden voor gericht adverteren;
  • Sociale media zijn actueel. Je bent dus snel op de hoogte van het laatste nieuws en je kunt hier direct op inspelen;
  • Sociale media zijn niet duur. Het aanmaken van een account is vrijwel altijd gratis en ook de marketingkosten liggen laag;
  • Sociale media scoren goed in zoekmachines. Dit is te danken aan het objectieve en betrouwbare karakter van sociale media kanalen.

Nadelen sociale media

Er zijn ook enkele nadelen te noemen:

  • Op sociale media wordt veel gedeeld. Ben je bewust van je privacy;
  • Bericht plaatsen op sociale media is eenvoudig, verwijderen is een stuk moeilijker. Content blijft mogelijk nog jaren aan je kleven;
  • Consumenten kunnen alles over je bedrijf zeggen op sociale media. Naast positieve berichten, is er ook slechte publiciteit. Het is dus belangrijk om bewust met content om te gaan.

Bekijk onze SEO/Socials pakketten!


Overzicht pakketten